Kunstacademie propedeuse blok 1

Sinds afgelopen augustus zit ik op het HBO! Ik zit in mijn propedeusejaar van de opleiding Vormgeving aan de kunstacademie in Maastricht (MAFAD) van Zuyd Hogeschool.

Maar wat doe ik hier nou eigenlijk?

Dat vraag ik mij soms ook nog af. ;) Het eerste halfjaar zit er nu bijna op. De opleiding Fine Arts (voor wie echt kunstenaar wil worden) en Design (voor wie producten wil ontwerpen, zoals ik mode) zit nu nog door elkaar gehusseld. We krijgen elke week workshops, met heel verschillende thema’s als fotografie en hout. Soms zitten we de hele week in een werkplaats, soms krijgen we verschillende kleine workshops en ook kwamen er kunstenaars op bezoek om over hun werk te vertellen. We krijgen niet heel duidelijke opdrachten, maar we moeten de workshops volgen en aan de hand daarvan ontstaat er soms aan het eind van de week een resultaat. Dit was eerst wel heel erg wennen! Maar ondertussen snap ik het een beetje. Naast deze workshops werken we thuis nog aan ons Personal Project, dit is helemaal zelfstandig. Daar ben ik nu nog mee bezig en dat laat ik jullie later nog eens zien.

Ik laat jullie nu blok 1 zien, dit is wat ik in de eerste 10 weken van dit schooljaar heb gedaan tijdens de workshops.1 De eerste week begon met een project voor alle eerstejaars van de kunstacademie. Voor een lampionnenfestival in Luxembourg hebben we lampionnen gemaakt. Het begrip lampion was nogal breed, er waren hele lichtkunstwerken. Ik heb met een groepje een vis gemaakt, met als idee om aandacht te vragen voor de overvissing.2
De tweede week kregen we Waarneming & Fotografie. Het ging er om dat we met andere ogen moesten gaan kijken. Wat we zien is niet wat we zien, maar een idee van wat we zien. Bijvoorbeeld het ijsje, we noemen het een ijsje en daarom zit in ons hoofd dat we een ijsje zien. Maar deze week leerden we beter te kijken, naar bijvoorbeeld het materiaal, de textuur, de kleuren, de geur, etc.3
Wat ik in de foto’s van het begin van de week miste was de humor en de kleur, de foto’s van het begin van de week waren ‘gewoon mooie plaatjes’. Uiteindelijk maakte ik deze foto. Sommigen krijgen kriebels in hun buik, omdat ze deze foto om willen keren. Maar daarom vind ik hem juist zo leuk.4
De derde week. We gingen met de klas naar Luxembourg! We hebben alle lampionnen/kunstwerken zelf opgehangen op het festival Nuit des Lampions in Wiltz. Het was tof om samen te werken met het festival, dat alles op een mooie plek kwam te hangen en dat het goed verlicht werd.5
‘Onze’ vis, tijdens het festival.
6a
De vierde week ging over Waarneming & Tekenen. Deze week vond ik erg lastig, omdat ik maar gewoon wat moest spelen met de sjablonen, zonder einddoel. 6
Dit zijn een paar van de proefjes die ik heb gemaakt. Rechtsonder had ik stof onder de monotype machine gelegd, om daar de afdruk van te krijgen.7
Gieten & Verbindingen was het thema van week 5. Hier kregen we allemaal verschillende kleine workshops, zoals gieten met tin, een soort plastic en met gips. Op de foto links zie je afdrukken van paracetamol en afgietsels met een stukje gevonden glas. Rechts zie je een landschap dat is ontstaan door eerst een plaat van gips kapot te maken, en daar dan een afschietsel van te maken.8
Dit was het resultaat van die week. Met gerecyclede materialen heb ik sokken gepimpt. Vooral de combinatie van ijzer, plastic en stof vond ik heel interessant.9
Week 6 ging over zachte materialen. we hebben met touwtjes en knooptechnieken gewerkt. Één van de workshops was het verbinden van twee shirts. Hierboven zie je het resultaat, vooral het gedeelte op de schouder vond ik mooi door de volume.
10
Week 7 was harde materialen. We zaten de hele week in de metaal- en houtwerkplaats. Ik had helemaal geen zin in deze week! Maar na twee dagen prutsen met hout, zag ik opeens dat ik per ongeluk een gezicht had gemaakt (de meest linkse). Toen ik daarna met metaal ging werken, leek het mij interessant om weer een gezicht te maken. Hoe kan ik een interessant beeld maken, geïnspireerd op een gezicht, dat niet persé op een gezicht lijkt? Wat heeft het nodig dat je nog net wel of net niet een gezicht ziet? Uiteindelijk maakte ik een serie van 3. Deze week was verbazingwekkend leuk!
11
Week 8 ging over Fine Arts, en archeologie. We hebben met de klas echt over weilanden gelopen op zoek naar stukjes keramiek, glas e.d. En zelfs met de metaaldetector!12
Met de stukjes die ik had gevonden maakte ik schetsen van wat het had kunnen zijn vroeger. Eerst waren dit schetsen van bordjes en kannetjes. Maar was dit niet veel te saai? Dat soort schetsen en foto’s bestonden er al lang. Daarom besloot ik de gevonden scherven te zien als miniatuur ontwerpen voor kledingstukken.
13
Week 9 was Design week, en gingen we naar de Dutch Design Week in Eindhoven. Daar heb ik echt prachtige dingen gezien! Zoals de stof links die alleen maar mooier wordt naarmate je hem vaker wast. En rechts heel bijzondere gordijnen.

Hierna heb ik een presentatie gegeven over de afgelopen weken, en over mijn Personal Project, de eerste ideëen, onderzoek en schetsen. Dat was wel heel spannend, maar ik heb mijn punten gehaald! :)

2 reacties op “Kunstacademie propedeuse blok 1

  1. I enjoy the efforts you have put in this, regards for all the great
    blog posts.

  2. Pingback: Kunstacademie propedeuse blok 2 | what ri likes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation

Jetpack
%d bloggers op de volgende wijze: