Fashion Design – AMFI vs. VIA Design vs. Saxion

Volgend jaar wil ik naar het HBO! Een juiste school vinden is nog best lastig. Al een paar jaar roep ik dat ik naar VIA Design (heette eerst Teko) in Denemarken wilde, maar is die school wel wat ik ervan verwacht? En wat zijn de mogelijkheden in Nederland?

Ik ben al naar drie open dagen geweest, AMFI in Amsterdam, VIA Design en Saxion in Enschede. Ik vertel jullie wat over de opleiding, de voordelen/nadelen en verschillen!

AMFI

Het Amsterdam Fashion Instituut zit in Amsterdam. Er zijn drie opleidingen: Fashion & Design, Fashion & Management en Fashion & Branding. De opleidingen duren 4 jaar en elk jaar heeft twee semesters.

Het programma van Fashion & Design:
Het eerste semester is voor alle drie de opleidingen hetzelfde. Je leert je persoonlijke visie van de modewereld te ontwikkelen en in workshops maak je drie professionele producten: een stijl boek, een inspiratie boek en een prototype. Het tweede semester richt zich op je eigen specialisatie, en ontwerp en maak je een kledingstuk.
Tijdens het tweede jaar  ben je bezig met de commerciële kant van de mode. Het eerste semester gaat over duurzaamheid  en je gaat expirimenteren met denim. Je ontwerpt een mini-collectie, organiseert een modeshow, en maakt boeken over je techniek en je onderzoek. In het volgende semester verdiepen je je in textiel, illustratie en innovatie. Je ontwikkelt een handtekening en leert te ontwerpen voor andere bedrijven.
In het derde en vierde jaar kies je een stage, een cursus specialisatie en een minor.
Het laatste semester maak je een afstudeerproject, dat kan een collectie zijn die op een catwalk wordt geshowd, of een trendonderzoek.

Wat mij heel erg opviel was dat alle studenten er met passie bezig waren. Het enthousiasme straalde er van af. Ze waren 60 uur per week met school bezig, gingen bijna niet op stap en ook van het sociaal leven was niet veel meer over, maar het was fantastisch! Bij AMFI is het ‘alles of niets’.foto 01
AMFI, op de rechterfoto een dummie van één van de studenten.

VIA Design

Ik reisde helemaal naar Herning, Denemarken, om VIA Design te bekijken. Er zijn heel veel opleidingen mode gerelateerd, omdat je heel specifiek wordt opgeleid. Zo had je Fashion Design en Fashion Pattern Design, bij Fashion Design krijg je bijna alléén maar het ontwerpgedeelte, als je het gaat maken pas je een basis patroon aan, en kun je het maken. Bij Fashion Pattern Design leer je heel goed patroontekenen, vanaf niks naar een heel patroon. De opleidingen zijn verdeeld in AP degree (Associate degree, zit tussen mbo-4 en hbo-bachelor in) en BA (bachelor) Samen duurt de opleiding 3,5 jaar. De opleiding is ingedeeld in semesters van een 20 weken.

Het programma van Fashion Design:
Ik kon het programma niet echt duidelijk vinden, maar dit is wat ik ervan maak.
Het eerste semester ben je bezig met tekenen, kennis van materiaal en breien. Ook krijg je veel theorie over management en branding. En leer je hoe je voor een bedrijf moet ontwerpen.
Het tweede semester ontwerp en maak je een rok. Je leert werken met Illustrator en Photoshop. Geinspireerd door een kunstwerk en met behulp van industrieele technieken ontwerp en maak je een top.
In het derde semester ontwerp je een collectie jurken en daarvan maak je één jurk. Ook leer je over duurzaamheid.
Het vierde semester gaat over broeken en blazers.
Het vijfde semester ontwerp je een collectie voor dames, het zesde semester voor mannen.
In het zevende semester maak je je afstudeerwerk.

Het grote verschil met AMFI was, dat op AMFI je opdrachten krijgt waar je heel vrij in wordt gelaten. Bij VIA Design krijg je heel specifieke opdrachten, waar je je inspiratie vandaan moet halen, wat je wanneer moet doen. Ook leer je vooral om voor een bedrijf te kunnen werken.foto 02
VIA Design, op de rechterfoto allemaal proefjes.

Saxion

Toen ging ik nog naar het Saxion, in Enschede. Dit is weer een heel andere school! De opleiding heet Fashion and Textile Technologies, en deze opleiding is súper breed, je leert alles op het gebied van textiel en kunt later gaan werken als bijvoorbeeld inkoper of product manager. De opleiding is ingedeeld in kwartielen van 10 weken.

Het programma van Fashion and Textile Technologies:
In de eerste twee jaren leg je een brede basis voor de rest van je studie. Tijdens colleges, practica en groepsprojecten leer je onder andere over productontwikkeling en collectioneren, commercie en marktontwikkeling, materiaal en productie.
Voorbeeldvakken: Confectie, styling, trends in interieur, marketing, international fashion buying en logistiek. Je krijgt ook les in sales, productontwikkeling en branding. Daarnaast leer je tijdens practica alles over stoffen, inclusief het verven en bedrukken ervan.
De laatste twee jaren van je studie doe je afwisselend een stage, een theoretische verdieping in het Engels, een minor en een afstudeeropdracht.

Bij deze opleiding werk je heel veel in groepjes aan een project. Tijdens zo’n project mag je zelf kiezen of je voor het creatieve gedeelte gaat, of juist voor de marketing. Je kan kiezen waar je het beste in bent, of juist waar je nog beter in wilt worden. Het kan heel handig zijn om zo breed opgeleid te worden.foto 03
Saxion, op de rechterfoto het laberatorium. Alle scholen hebben een laberatorium maar deze was echt het mooiste! Tijdens de open dag mochten we al proefjes doen.

 

De opleidingen zijn alle drie zó verschillend. Ik denk dat alle opleidingen geweldig zijn, en dat je de opleiding moet doen die het beste bij je past. Tot nu toe lijkt AMFI mij het leukste, de opleiding lijkt mij geweldig en daar had ik echt het gevoel dat ik mij daar thuis zou gaan voelen. Maar ik ben nog niet uitgekeken, ik wil nog heel graag Kunstacedemies bezoeken, in Arnhem en/of Antwerpen, en in januarie ga ik nog naar een school in Maastricht.

Als je ook heel erg twijfelt raad ik aan om veel open dagen te bekijken! Het is sowieso heel leerzaam en je krijgt allemaal inspiratie, ook als de school niet bij je past.

10 reacties op “Fashion Design – AMFI vs. VIA Design vs. Saxion

 1. Thanks for the auspicious writeup. It in reality was once a amusement account it.
  Glance advanced to far delivered agreeable from
  you! By the way, how can we be in contact?

 2. I have noticed you don’t monetize your website, don’t waste
  your traffic, you can earn additional cash every
  month. You can use the best adsense alternative
  for any type of website (they approve all websites), for more info simply
  search in gooogle: boorfe’s tips monetize your
  website

 3. I often visit your page and have noticed that you don’t update it
  often. More frequent updates will give your website higher rank & authority in google.
  I know that writing posts takes a lot of time, but you can always help yourself with miftolo’s tools which
  will shorten the time of creating an article to
  a couple of seconds.

 4. hello!,I really like your writing very much!
  percentage we be in contact more approximately your post on AOL?
  I need a specialist in this area to resolve my problem.
  Maybe that is you! Looking forward to see you.

 5. I have checked your blog and i’ve found some duplicate content, that’s why you don’t rank
  high in google’s search results, but there is a tool that can help you to create
  100% unique content, search for: SSundee advices unlimited content for your blog

 6. I have checked your page and i have found some duplicate content,
  that’s why you don’t rank high in google’s search results, but there is a tool that can help you to create 100% unique content, search for:
  Best article rewritwer Ercannou’s essential tools

 7. Just keep updating whatrilikes.nl i have bookmrked your page

 8. Just keep updating your page buddy you write outstanding posts.

 9. Hi I really enjoyed reading this article

 10. I have checked your blog and i’ve found some duplicate content, that’s why you don’t rank high in google, but there
  is a tool that can help you to create 100% unique content, search
  for; Boorfe’s tips unlimited content

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation

Jetpack
%d bloggers op de volgende wijze: