Inspi: Kunst

Inspiratie, kun je overal vandaan halen. Afgelopen twee weken werd ik opeens overladen met kunst. Op Schiermonnikoog moesten we een kunstwerk maken, op school kregen we twee opdrachten met kunst. Toen ik voor deze opdrachten op zoek was, werd ik opeens heel blij. Wat was er mooie kunst! En zoveel meer dan dat ik dacht dat er was, kunst is niet alleen saaie schilderijen. En ergens wist ik dat ook wel, maar vorige week werd ik daar even aan herinnerd. Ik heb twee heel verschillende kunstenaars gevonden die ik zo leuk vond, dat ik ze graag wil delen met jullie, Wayne Thiebaud en Ruud van Empel.

Wayne Thiebaud
Als eerste kunstenaar een schilder, Wayne Thiebaud. Ik kwam hem tegen in een kunstboek van mijn moeder en ging hem googlen. Geweldig! Wayne Thiebaud schildert stillevens, maar dan met heel toffe onderwerpen: snoep, lippenstift, pumps. Ik vind vooral die met snoepjes en taartjes heel erg leuk. De schilderingen hebben zware pigmenten, dikke verflagen en felle kleuren. Vooral de felle kleuren vind ik prachtig, en de vrolijke onderwerpen maken het zo leuk om naar te kijken.
foto 05 foto 06 foto 07 foto 08

Ruud van Empel
Als tweede Ruud van Empel. Ruud van Empel is fotograaf, maar zijn werken zijn helemaal bewerkt. Op het eerste gezicht lijken het foto’s, maar er is van alles mis. De vrouwen lijken een soort poppen, heel mysterieus. Uit duizenden foto’s maakt Ruud van Empel een nieuw beeld. Het is alsof je naar een foto kijkt, maar het kan niet echt zijn.
Ik kan er uren naar kijken, gefascineerd is het goede woord denk ik.

In een interview zegt Ruud van Empel dit over zijn werk:

Hoe ontstaan de foto’s precies? “Alles op de foto’s is door mij gefotografeerd. In allerlei tuinen in Nederland, Duitsland en België fotografeer ik de planten; ik heb een gigantisch bestand van bladeren, takken en bomen waar ik uit kan kiezen. De mensen op mijn foto’s zijn modellen die ik zelf fotografeer. Op de computer vermeng ik de foto’s van meerdere modellen met elkaar, zodat er een nieuw en niet bestaand wezen ontstaat. Het zijn dus door mij gecreëerde figuren; elk lichtplekje is door mij geplaatst, de oogleden zijn meerdere montages, evenals de wenkbrauwen en ook de boven- en onderlip bestaan uit allemaal aparte montages. De top van een neus, de onderkant van de neus: allemaal los gemonteerd. … Het opnieuw creëren van een figuur, dat is een grote uitdaging.”

Wat boeit je zo aan een thema als ‘onschuld’? “Het is erg ontroerend, ontwapenend. En dat op zich vind ik een schoonheid, iets heel moois; dat geeft hoop. Als je aan het opgroeien bent, heb je dat natuurlijk niet in de gaten. Maar op een gegeven moment ontdek je dat de wereld behoorlijk corrupt en verrot is. Als je dan van die hele onschuldige kinderen zo lekker onschuldig ziet zijn, dan vind ik dat iets bijzonders.”
foto 02 foto 01foto 03 foto 04

kunstbus.nl
kunstbeeld.nl
ruudvanempel.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation

Jetpack
%d bloggers op de volgende wijze: